kunst is een kind
dat almaar vraagt

maar waarom dan?
maar hoe dan?

tot het uitkomt
bij de grenzen
van onze kennis
zodat we zeggen
daarom
maar daarom
is geen reden
en het kind
vraagt verder

maar hoe dan?
maar waarom dan?

tot het uitkomt
bij de grenzen
van ons fatsoen
zodat we zeggen
houd je mond,
dat soort dingen
zeg je niet
en het kind
vraagt

waarom niet?

maarwaaromdan.nl is een initiatief van Ron Jagers en Harmen Zijp, te bereiken op 033 4619380 of info@maarwaaromdan.nl
afdeling nieuws
briefwisseling
partijprogramma's
verlanglijst
opinie
ingekomen 24-04-2007
afzender maarwaaromdan
dossierno. 67
betreft denksnack 2
index

kunst en politiek
inmenging wethouder
maar hoe dan?
denksnack 1
denksnack 2
motie Kunst

vrijdag 11 mei
16.00 - 18.00 uur
kunstenaarsbolwerk Kleine Koppel 31

over de noodzaak van kunst en kunstenaar

De wetenschapsfilosoof Joop Doorman

emeritus hoogleraar van de Technische Universiteit Delft

Joop Doorman was hoogleraar filosofie inzake de grondslagen van de wiskunde en de kwatummechanica. Naast zijn hoogleraarschap was hij directeur van het Sweelinck conservatorium in Amsterdam en directeur van de VPRO. Hij heeft zich verdienstelijk gemaakt voor wetenschap, kunst en cultuur als voorzitter van uiteenlopende instellingen. Hij was de afgelopen jaren ook voorzitter van de Stichting Skepsis. ‘Mythen zijn sociaal-psychologische placebo’s, maar er moeten in een gemeenschap ook mensen zijn die zich realiseren dat het een placebo is.’

Een introductie van de opvattingen van Joop Doorman? Wie kan dat beter dan doen dan Joop Doorman zelf. We citeren uit een interview met hem in het blad Skepter, maart 1998.
“Skeptici, dwazen, onnadenkende dromers - kortom alle dwarsliggers zijn voor hem uitermate waardevolle onderdelen van de samenleving....hij heeft niet meer dan een mierennest en wat wiskunde nodig om dat uit te leggen.
De klassieke theorie over mieren is dat het automaatjes zijn, volledig genetisch vastgelegd. En de voedselvoorziening van een mierennest is ook uitermate strak georganiseerd. Ze rekruteren elkaar en rennen heen en weer tussen voedselbron en nest. Maar als je dat bestudeert, en je staat een eindje van het nest èn van de voedselbron af, met blote benen, dan wordt je toch op een gegeven moment gestoken. Hoe komt dat? Wat doen die mieren daar?
Ga er nu eens vanuit dat het helemaal geen automaten zijn maar dat ze een zeker kansgedrag vertonen. Dus naast mieren die een heel rigide gedrag vertonen zijn er ook van die mieren die een beetje suf... zo van... rondzwerven... die vertonen eigenlijk anarchistisch gedrag. Het voordeel is natuurlijk een continue exploratie van het hele gebied. Ze verkennen de buurt. Daar kun je een wiskundig model van maken. Je kunt kijken welke verhouding tussen kansgedrag en exploitatietijd van de omgeving optimaal is. Hoe meer voedselbronnen er zijn, des te groter het percentage mieren dat ‘zomaar’ wat rond zou moeten gaan lopen. Ongehoorzaamheid loont, in zekere mate. Het verschil met mensen is natuurlijk dat wij naast genen en kansgedrag ook plannen en wensen hebben, en dat we schattingen maken over de wensen en plannen van anderen.”

De lezing van Professor Doorman wordt georganiseerd door maarwaaromdan.nl in samenwerking met het kunstenaarsbolwerk Kleine Koppel en Theatercafé Borra.

maarwaaromdan.nl is powered by Giplt en Staalkaart Amersfoortse Kunstenaars

maarwaaromdan, 24-04-2007 - 13:00

GELIEVE HIERONDER NIET TE SCHRIJVEN